#1 avagy a szereplők képesítése

Újra fellángolt bennem a blogok látogatásának kedve - az elmúlt évben is látogattam, de inkább blogos barátokét vagy olyan újonnan megismert emberekét, akik valahogy a blogomra tévedtek és inaktivitásom ellenére bátorkodtak felkeresni és véleményt vagy tanácsot kérni. De visszatérve a bloglátogatásokhoz: ez azt jelenti, hogy egyik blogról a másikra kattintva szörfözök, és próbálok olyan sztorit keresni, ami olvasásra méltó és érdekes. Mivel szinte szó szerint falom a könyveket, azért vannak minimális elvárásaim a sztorikat illetően - ne legyenek benne hangulatjelek és ne legyen tele tőmondatokkal az egész. Azt hiszem nem sok és nagy elvárás.
De hogy rátérjek arra, ami miatt létrejött a post...

Tízből kb. hat blogon van külön szereplők fül, ahol meg lehet nézni, hogy ki kicsoda a sztoriban és képek is vannak hozzá mellékelve. Mindez nem is lenne gond, de beleolvasva a sztoriba rájöttem, hogy a kedves blogíró elfelejtette leírni a történetében a karaktereket. Két-három fejezet volt kitéve, de egyikben sem volt leírva, hogy mégis hogy néznek ki azok a szerencsétlen főszereplők. Mintha arctalan manusok grasszálnának le-fel a betűk közt és akkor találd ki magad, hogy hogyan is néznek ki. Vagy ja, hát erre vannak a karakterképek? És ha valaki nem akarja megnézni? Akkor mi van?
Ez puszta lustaság. Legalább azt írja le, hogy szerencsétlennek/eknek milyen a haja, a szeme, ha már ennél többet nem tud kisajtolni - én is eléggé fukarul osztogatom a szereplőleírásokat, de igyekszem nem kifelejteni (ha mégis megtörténne, nyugodtan lehet nekem szólni) és próbálom fejleszteni ebbéli dolgaimat, hogy valami halovány kép kialakuljon az olvasók fejében, hogy mégis mit akarok. A többit már rá lehet bízni a fantáziára.
A post és felháborodásom teljes lényege az lett volna, hogy ha már valaki írni akar, és el is kezdi, akkor ne félmunkát végezzen, még akkor sem, hogyha csak hobbyból csinálja, és jó hogyha évente négy fejezetet kisajtol magából. Olyan, mintha házat építene gerendák nélkül.
A legközelebbi fejlesztés az lesz, hogy minden egyes névre rálinkelik a hozzátartozó karakterfotót - ezt a gonosz énem tette hozzá.

Szóval részemről jöhetnek a karakterfotók - természetesen külön oldalon, mert akármennyire is tisztelem azokat, akik tesznek ki ilyeneket, én magam megnézni nem igazán szeretem őket, maximum a történetek végén -, de akkor már legyen normális személyleírás is. Hiszen a szavak arra vannak, hogy ráfessük az olvasók fantáziájának lapjaira amit akarunk - és amit befogadnak -, nem arra, hogy a retinájukba égessük. (Kicsit eltúlozva bár, de úgy gondolom, hogy ez a lényeg.)

Nektek mi a véleményetek a karakterfotókról? Szeretitek, hogyha az orrotok alá nyomják őket vagy inkább ne is legyenek, vagy ha már vannak, akkor legalább külön oldalra kerüljenek, ahol csak azok látják, akik szeretnék?

4 megjegyzés:

 1. Én személy szerint hagyom, had képzeljék el az olvasóim a karaktereket, igaz van egy "táblázatom" ahol ott az összes szereplő, de úgyis az nézi meg aki szeretné, azok a képek amiket én használok csak azt mutatják meg, hogy (mint író(féleség)) hogy képzelem el a szereplőimet. ^^ (persze azokat a képeket ps-el alakítom tetszésem szerint, hogy tökéletes legyen az elképzelésemnek ^^) Könyv kritikáknál, pedig van hogy órákat töltök azzal, hogy megtaláljam a tökéletes képet egy olvasott karakterhez. ^^"
  - De amúgy igazad van! Jó lenne ha több leírás lenne a szereplőkről, és nem csak képek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ameddig nem az oldalsávban van, engem nem zavar. Külön oldalon lehet, de azért az író is tartsa tiszteletben, hogy az olvasó látni akarja-e vagy sem. De ahogy te leírtad, hogy hogy van neked, teljesen jó. :)
   Az utolsó két mondatodban pedig örülök, hogy egyet értesz velem.

   Törlés
 2. Én is úgy gondolom hogy nem az a baj hogy vannak hanem az hogy a történetben nincs karakter leírás. Nekem is vannak képeim amik hasonlítanak a szereplöimhez és nem tökéletesek mert olyat nem igazán találok ami tökéletesen fednè, de ez is külön oldalon van. Aki akarja megnézni, aki nem nem :) Az írás a lényeg :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a hozzászólást, örülök, hogy sok hozzám hasonló gondolkodású blogger van - legalábbis ebben a témában mindenképp. :)

   Törlés

Ne felejts el kommentelni! :)

back to top